Начало За нас Реклама Контакти

Английски месен пай

Снимка за Английски месен пай
180
Време за приготвяне: 180 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Сезонът на светлата бира бавно, но неумолимо си пробива път и докато дните все още са хладни английските питателни специалитети към кехлибарената напитка са сред най-удачните избори. Традицията си знае работата, така че - последвайте я!

СъставНеобходими продукти за 8

  • за тестото:
  • 400 г брашно с набухватели
  • 100 г царевично брашно
  • 200 г масло
  • 2 яйца
  • 2 с. л. заквасена сметана
  • за пълнежа:
  • 1 кг свинско месо от плешката, нарязано на малки кубчета
  • 200 г пушен бекон, нарязан на малки кубчета
  • 1 с. л. MAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки
  • 1 с. л. нарязана прясна салвия или 1 ч. л. сушена
  • 1 ч. л. мащерка
  • ¼ ч. л. настъргано индийско орехче
  • 1 кубче MAGGI® бульон Телешки ребърца
  • 1 с. л. желатин

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Двата вида брашно се смесват и се пресяват. Разбъркват се с 1 ч. л. сол, добавя се студеното масло и се стрива на трохи. Слагат се едното яйце и сметаната и се оформя тесто, което не се меси дълго. Увива се във фолио за свежо съхранение и се охлажда 30 мин.

  2. 2.

    Месото и беконът се накълцват с остър нож на ситно или се смилат с кухненския робот. Към месната смес се добавят салвията, мащерката, индийското орехче и MAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки.

  3. 3.

    Тестото се разточва на пласт с дебелина 2 -3 мм. От него се изрязват кръгове, които се поставят в дъното на намаслени топлоустойчиви купички. Месото се слага вътре в тестото, като се оставя праг от 1 см. От останалото тесто се правят капаци за купичките. Могат да се изрежат и няколко формички за украса. Изрязват се 3-4 дупчици в капаците, за да излиза парата при печенето. Внимателно се завиват ръбовете на тестото навътре. Пайовете се намазват с разбито яйце и се слагат да се пекат във фурна, загрята до 160° С за около 90 мин. Охлаждат се.

  4. 4.

    Докато паят се пече, се приготвя желираният бульон, като кубчето MAGGI® бульон Телешки ребърца се разтваря в 500 мл вряща вода. Желатинът се разбърква с 3 с. л. студена вода и след 2-3 мин. се добавя към бульона. Разбърква се, докато се разтвори, а после се охлажда напълно до полужелиране.

  5. 5.

    С помощта на малка фуния или каничка бульонът се налива в оставените отвори в кората на пая, за да се запълнят дупките от печенето и да се напои кората. Паят се оставя в хладилника, за да се стегне поне 1 нощ.


Галерия
Подходящи типове вина
Март 2010
Още подобни рецепти
Коментари