сряда, 30 януари 2013 г.

Английски питки

Малко ги поизгорих-следващия път котлона ще бъде намален.Пекох ги на 3-та степен от възможни 4,но трябваше на 2.Рецептата я взех от Йоанка/http://www.kulinarno-joana.com/ Посочените дози са за 5 хлебчета.
Продукти: 1/2 чаена лъжица суха мая за хляб 150 мл топла вода 220 г бяло брашно 1/2 чаена лъжица сол 1 чаена лъжица меко масло царевичен или пшеничен грис за оформяне на мъфините Маята се ратваря във водата и се оставя за 5 минути на топло място. В купа се смесват брашното и солта. Добавя се маслото и водата с маята. Замесва се тесто, което се прехвърля върху набрашнен плот и се меси за 5 минути докато стане гладко и еластично, и престане да лепне. Тестото се поставя в купа намазана с растителна мазнина. Купата се покрива със стреч фолио и се оставя на топло място за около 1 час или докато тестото удвои обема си.Втасалото тесто се премесва за кратко, като този път плотът се поръсва с грис. Разделя се на 5 равни части, които се оформят на топки. Топките се поставят в подходящ съд поръсен с грис. Отгоре също се поръсват с грис и се покриват с кухненска кърпа. Оставят се на топло да ватасат за 20-30 минути. Широк сух тиган се загрява на умерен огън. В него се подреждат топките тесто, като се предвижда разтояние между тях, защото ще бухнат още. Ако тиганът е малък, хлебчетата се изпичат последователно.След като се сложат в тигана се похлупват с капак и се запичат за 10-12 минути. Обръщат се от другата страна и се запичат за още 3-4 минути. Когато са готови се изваждат върху решетка и се оставят да се охладят леко.

10 коментара:

  1. Чудесни са станали! Тъкмо по-препечени, да не ви боли корем:)

    ОтговорИзтриване
  2. Харесват ми, макар и леко опърлени :) Технологията е доста интересна, мисля да опитам :)

    Усмихнат ден, Живе :)

    ОтговорИзтриване
  3. Дори така препечени са по-апетитни ,Живе!
    Ще ги пробвам,благодаря за идеята!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Толкова са изкусителни с този загар.....Чудни,ама какви англичанки-те са си "живи"българки:красиви,темпераментни и със загар:))Разкошни са,Живе!

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина интересна технология на печене,но пък станаха вкусни.

    ОтговорИзтриване
  6. Е, така пък на тиган не съм пробвала. Много са вкусни и симпатични, Живе!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз не съм пробвала на тиган, но изглеждат вкусни :). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Много апетитно си ги строила, Живе :)
    И аз не съм пекла питки на тиган, но имам смътното усещане, че някога съм опитвала такива и бяха много вкусни.

    п.п. Относно фондана, в миналото правих доста опити да си го правя сама, но не бях доволна от резултата. С готовия е много по-лесно, няма как да сбъркаш. Аз го купувам от Сладката къща http://sladkatakushta.com/ Даже сега има намаление на разфасовката от 2,5 кг (тя ми е най-удобна).

    ОтговорИзтриване
  9. Интересен метод, няма значение, че са се препекли, изглеждат вкусни!

    ОтговорИзтриване
  10. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ mua hàng mỹ từ dịch vụ order hàng mỹ hay nhận mua nước hoa pháp từ website nổi tiếng hàng đầu nước Mỹ mua hàng ebay ship về VN uy tín, giá rẻ.

    ОтговорИзтриване