Начало За нас Реклама Контакти

Ростбиф с йоркширски пудинг

Снимка за Ростбиф с йоркширски пудинг
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Когато става дума за класически рецепти за говеждо месо, не можем да подминем Албиона. Там са измислени голяма част от този тип ястия, стигнали и отвъд Ламанша. При британците говедото е на голяма почит, нищо че от там тръгна и болестта "Луда крава", заради която се носят слухове, че у нас ще забранят шкембето. На англичаните обаче никой не смее да забранява нищо, още по-малко Ростбиф с йоркширски пудинг. Това ястие е типичен представител на "островната" кухня и присъства в менюто на всеки уважаващ себе си ресторант във Великобритания, винаги придружено от Йоркширски пудинг, който повече прилича на дебела палачинка, отколкото на пудинг.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • за пудинга:
  • 250 мл прясно мляко
  • 4 яйца
  • 250 г брашно
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка бял или черен пипер
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 с.л. мазнина - говежда мазнина, свинска мас или масло
  • за ростбифа:
  • 1.2 кг телешко или говеждо констрафиле
  • 1 к. л. смлян черен пипер
  • 1 с. л. соев сос
  • 2 с. л. сухо шери или сухо бяло вино
  • 1 к. л. зелен пипер (по желание)
  • 4 с. л. растително масло
  • 1 ч. л. сол

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Яйцата се разбиват, прибавя се пресятото брашно и постепенно се слага млякото. Прибавят се подправките. Сместа се покрива и се слага в хладилника за 1 час.

  2. 2.

    Филето се измива и се подсушава. Ако има тънък горен слой мазнина, тя се нарязва с остър нож на ромбчета, като се внимава да не се засегне месото. Смесват се черният пипер, соевият сос, виното, растителното масло и счуканият зелен пипер. С тази смес се натрива добре филето и се слага в купа да се маринова 30 мин., като се обръща от време на време.

  3. 3.

    Фурната се нагрява на 250°С. Филето се подсушава и се натрива със солта. Решетката на фурната се намазва с растителна мазнина. Месото се поставя на решетката в средната част на фурната. Най-отдолу се поставя голямата тава на фурната (или друга подходяща тава), в която ще се събира мазнината от печенето. В тавата се слагат 2-3 лъжици вода. Така месото се пече 15 мин.

  4. 4.

    Тестото за пудинга се разбърква още веднъж и се изсипва в тавата във фурната, където е сложена предвидената 1 с.л. стопена мазнина при вече отделения сок от печенето. Тавата се поставя отново на най-ниското ниво във фурната. След 10 мин. печене, температурата се намалява до 200°С и печенето продължава още 15 мин. Ростбифът се слага в затоплен съд и се оставя още 10 мин. в изключената фурна, за да попият соковете на месото равномерно.

Идея:
Към това блюдо могат да се сервират задушени броколи и печени на грил домати с босилек.

Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари