Начало За нас Реклама Контакти

Английски мъфини с яйца по бенедиктински

Снимка за Английски мъфини с яйца по бенедиктински
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - бира

Има двойки, които са неразделни. Забулените яйца със сос холандез и пухкавите английски мъфини са една от тях. Можете да разчитате на дългогодишното им съжителство, за да се насладите на истинска британска закуска.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за 9 броя английски мъфина:
  • 500 г бяло брашно
  • 1½ ч. л. сол
  • 350 мл хладко мляко
  • 1 ч. л. захар
  • 15 г прясна мая или 7 г суха мая
  • 1 с. л. стопено масло или зехтин
  •   грис за поръсване
  • за сос холандез:
  • 3 жълтъка
  • 1 с. л. студена вода
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 100 г студено масло, нарязано на 8 кубчета
  •   сол на вкус
  •   пипер на вкус
  • за яйцата:
  • 4 яйца
  • 4 резена шунка, хамон или прошуто
  • 2 с. л. масло
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се пресява в голяма купа. Смесва се със солта, захарта и сухата мая. Ако се използва прясна мая, се разтваря в масло прясно мляко и се изсипва в центъра на кладенчето. Ако се използва суха мая, цялото мляко се слага наведнъж. Прибавя се и маслото.

  • 2.

    Оформя се меко тесто, което може да се задържи на топка. Бърка се с дървена лъжица или с ръка 4-5 мин., докато стане еластично. Покрива се с намаслено фолио и се оставя на топло да втаса 50 - 60 мин., докато си удвои обема.

  • 3.

    Тестото се размесва отново върху добре набрашнена повърхност и се разточва на пласт с дебелина 1 см. Изрязва се на кръгове с диаметър около 7 см.

  • 4.

    Тавичка за печене се поръсва обилно с грис и върху него се слагат кръговете тесто да втасат на топло 20 - 30 мин.

  • 5.

    Мъфините се пекат върху нагорещен тефлонов тиган, леко намазан с мазнина около 7 мин. от всяка страна, докато почервенеят.

  • 6.

    За сос холандез жълтъците се разбиват на водна баня, докато побелеят. Прибавя се водата и разбъркването продължава още минута. Огънят се намалява, толкова, че водата от водната баня трябва едва-едва да къкри. Слагат се бучките масло една по една, като се разбърква енергично. Всяка следваща се прибавя след пълното поемане от сместа на предишната. Когато сосът е готов, се подправя с лимонов сок, сол и пипер на вкус. Оставя се на топло.

  • 7.

    В дълбок тиган или тенджера се слагат да заврят 10 см. вода. Огънят се намалява, докато водата започне да къкри. Яйцата се счупват в купичка едно по едно и се слагат във водата. Яйцата се оставят да се пошират около 5 мин. в къкрещата вода или до желаната степен на готовност.

  • 8.

    Докато яйцата къкрят, шунката се слага да се запържи в тиган до златисто.

  • 9.

    Мъфините се срязват на две и се намазват с маслото.

  • 10.

    Върху всяко хлебче се слага по парче шунка и едно поширано яйце. Залива се с по лъжица от соса.
     

Съвет:
Ако сосът ви изглежда пресечен, прибавете 1-2 с.л. вряща вода и разбъркайте енергично.
Идея:
За да направите яйца по флорентински, разбъркайте шепа спанак да завехне в малко сгорещено масло и подправете с черен пипер, сол, лимонов сок и индийско орехче. Поставете го под яйцето.

Септ. 2008
Още подобни рецепти
Коментари