Следва

Мадона праща готвача си в JOYA bar&dinner София

Коледни традиции от света и у нас: Английски коледен пудинг

Целият месец декември до Бъдни вечер ViewSofia ще пътува с шейна по света, за да ти носи от всички земи...

Food преди 13 години

Целият месец декември до Бъдни вечер ViewSofia ще пътува с шейна по света, за да ти носи от всички земи традиционни рецепти и ритуали, които можеш да приложиш на практика в Коледния ден.

Започваме с нещо много сладко, много ядково, не много лесно за приготвяне, но пък със сигурност е приятно занимание – традиционният английски пудинг.

В кралството няма Коледа без пудинг, както за нас няма Нова година без баница с късмети.

Пудингът обаче толкова много е еволюирал, че почти е изгубил първоначалните си съставки. И ако сега се прави за десерт, то през XIV век е бил основно ястие с месо - сварено говеждо или овнешко, овкусено със стафиди, касис, сини сливи, вино и подправки.

После се преобразява в пудинг със сливи, като се сгъстява с добавяне на хлебни трохи, яйца, и сушени плодове. За аромат му прибавяли и "ейл", английска светла бира. И изведнъж от основно ястие пудингът се превърнал в десерт.

И когато десертът извънредно много се харесал на Джордж I, той го провъзгласил за част от коледната храна. Пудингът се замесвал с парченца изсушени плодове като моркови, портокалова кора, стафиди, бадеми и т.н., които се прибавяли към месото, за да се съхрани за по-дълго. Хитър начин за консервирането му.

Разбира се, постепенно престанало да се използва месо в приготвянето на английския коледен пудинг, но за сметка на това се прибавили повече плодове и ядки и много, ама много приготовления трабват за подготовката му. Защото традиционният английски пудинг се приготвя от повече от 10 съставки, прави се около три дни и се консумира чак на шестата седмица след изпичане.

Сложна работа, но пък ние нямаме нищо против да го консумираме и още на следващия ден.

И все пак ето какво ти е нужно за такова божие творение, в една рецепта взета назаем от личния сайт на Живка>>

За тестото:
6 средни яйца,
350 гр масло,
350 гр кафява захар,
3 с.л мед,
1 бакпулвер,
350 гр пресято брашно,
100 гр смлени бадеми

За накисване:
500 гр стафиди,
100 гр нарязани сушени кайсии,
150 гр нарязани сушени череши,
100 гр нарязани орехи,
100 гр нарязани бадеми,
75 гр портокалови кори,
кората и сока от 1 лимон,
4 с. л. портокалов сок,
100 мл коняк,
1 с. л. канела,
1 с.л. смлян карамфил,
малко джинджифил

Тази смес се обърква и се оставя под похлупак да престои една нощ.

На следващия ден в купата се слагат маслото, захарта и медът. Разбива се. Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко яйце се добавя по 1 с.л от брашното и се разбърква с миксер. Към сместа се добавят смлените бадеми, половината от брашното и бакпулвера. Добавя се сместа с ядките и сушените плодове.

Разбърква се и се добавя и останалото брашно. Съдът, в който ще се пече се намазнява и се облепва с пекарска хартия.

Фурната се загрява на 150 гр. Сместа се изсипва в съда и се изравнява. Пече се на слаба фурна почти 3 часа до получаване на златист цвят. След като се извади от фурната се продупчва с клечка за зъби на няколко места и се залива с бренди или ром.

Оставя се в кексовата форма още 30 минути. След като изстине напълно се завива плътно в пергаментова хартия или фолио и се съхранява така до Коледа. Няколко пъти може да се отваря и да се напръсква с малко ром или бренди, за да остане свеж и сочен.


Идеален подарък е за гости при родителите му, ще изненадаш приятно с нещо толкова нестандартно за нашите земи, че със сигурност ще спечелиш точки и за напред.
 

More from View Sofia

More Food