Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Странностите в световния етикет на храненето

Странностите в световния етикет на храненето

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Хранене

Сигурно стотици пъти сте чували, че не трябва да поставяте лактите си на масата по време за хранене, защото: О, боже, хората ще си кажат, че си отгледан от вълци.

Не са единици и тези от вас, които са отнасяли по някой шамар зад врата, ако са имали неблагоразумието звучно да се оригнат на масата (шамарите може да са били и два, ако сте го направили в присъствието на Важни гости).

От друга страна, ако се бяхте родили в Канада, звучното оригване, особено в луксозен ресторант, щеше да се възприеме като комплимент към уменията на главния готвач. Нещо като съкратена версия на Благодаря, храната беше превъзходна.

Ето още от най-странните обичаи в световния етикет на храненето:

Картофена тортиля

Картофите се режат с вилица – така е прието в Германия. Според известните в цял свят със своята прецизност германци ножът е твърде прецизен, за да си режете картофите с него, така че грабвайте вилицата и нападайте.

Трохи и салфетки на пода – това е гледка, от която косата на всяка уважаваща себе си домакиня ще се изправи. Не и в Испания, където е съвсем в реда на нещата да хвърлите трохите и салфетките направо на пода, след като приключите с яденето. Отпадъците се почистват в края на деня.

Поискайте кетчуп във Франция и е твърде вероятно снимката ви в профил и анфас да бъде разлепена по всички ресторанти и заведения за хранене.

Да поискате кетчуп е обида за готвача и означава, че не харесвате как е приготвена храната. Според историците войни са започвали и по по-незначителни поводи.

Оригване

Колкото и да ви се услади сладко–киселото пиле, не бива да изяждате всичко от чинията си, ако сте в Китай. Ако лакомо ометете порцията си, домакините ще помислят, че храната не ви е стигнала и все още сте гладен.

Пиле и риба се ядат с ръце? Точно така! Дори и английската кралица няма да се посвени да вземе печена пилешка кълка в ръка, ако наоколо няма прибори. Но ако в Полша ви сервират риба, трябва да бъдете особено внимателни да не я обръщате обратно, защото религиозните поляци смятат, че така ще се обърне лодката на рибаря в морето.

И последно – ако някога посетите ресторант в Страната на изгряващото слънце непременно сърбайте шумносаке, спагети, супа - всичко. Така вашите домакини ще знаят, че храната много ви харесва и направо нямате търпение да я вкусите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest