11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Английска кухня – неустоима, въпреки калориите

За традиционната английска кухня знаем малко. В България познаваме две неща, свързани с нея – мъфини и следобедния чай. Защо не се слави с голяма популярност? Защото е податлива на чуждестранни влияния. В обобщение може да се каже, че английската кухня е преди всичко питателна и калорична, но все пак има какво да се научи от англичаните.

Английската кухня има своите страхотни кулинарни рецепти. Ястията се отличават с простота в приготвянето и с употребата на качествени продукти.

Английската закуска се е превърнала в нарицателно за питателно хранене. Тя е съставена от много яйца – под формата на омлет, бъркани, пържени или варени, печени наденички или пържен бекон и хляб. На трапезата често присъства конфитюр за подслаждане, а за пиене – портокалов сок или чай. Към закуската англичаните добавят и плодове.bigstock-English-breakfast-14339867[1]

Интересен факт от кулинарния бит на англичаните е, че смятат обяда за по-лек от закуската и често той съдържа някакъв вид сандвич или салата. Следва следобедният чай, който те наричат 5 o’clock и върви с нещо малко за ядене – дребни сладки, мъфини или бисквити.

Вечерята, подобно на цялото английски меню, е също толкова питателна и калорична. Задължително присъства и месо в последното хранене за деня. Говеждото и овнешкото месо са най-разпространени в Англия и присъстват в много ястия – на супа или печени. Традиционни специалитети в страната са бифтекът и ростфибът с говеждо. Печените меса обикновено вървят заедно със сос. Най-популярните английски сосове са уорчестър, кембърлендски и табаско.

Сред най-предпочитаните рецепти за основно в Англия е тази за овнешки бут с желе от френско грозде. Дивите птици, пуйките и рибите също са любима част в английското меню.product_815[1]

Традиционни за английската кулинария са всякакви тестени лакомства, а солените мъфини са на почит. Най-често в тях има колбаси и сирена. Те се приготвят в симпатични малки формички за мини кексчета и са прекрасно допълнение към следобедния чай.

Зеленчуците са най-предпочитани задушени или сварени във вид на салата.

Английските десерти са предимно тестени. Мъфините не са само солени, но и под формата на сладки кексчета. Те са с пълнеж от шоколад или различни видове конфитюр. Други известни десерти от английската кухня са пудингът, различните видове желета и традиционните английски кифлички.

Безспорно английската кухня е богата на калории, но предлага и своите изкушения. Леките закуски се консумират през целия ден, което на практика означава, че стомахът на англичаните никога не остава празен. Заместител на „леката” английска закуска е чипсът, с който те често залъгват глада си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии