Начало За нас Реклама Контакти

Двойно шоколадово брауни с бразилски орехи

Снимка за Двойно шоколадово брауни с бразилски орехи
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Немалко ценители и познавачи на сладката кухня признават най-вече силно шоколадовите десерти и ги смятат за вечния елит на сладкишите. Браунито на Силвия Домусчиева е точно за тях – дъхаво, дълбоко шоколадово, с хрупкава коричка и мека сърцевина, то е сред върховете на сладките удоволствия.  

СъставНеобходими продукти за 9 порции

  • 185 г масло, плюс допълнително за намасляване на тавата
  • 185 г черен шоколад, начупен на парчета
  • 85 г брашно
  • 40 г какао
  • 50 г бял шоколад
  • 50 г млечен шоколад
  • 3 големи яйца
  • 250 г светла кафява захар
  • 100 г ядки от бразилски орех (или български), едро нарязани
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Фурната се загрява на 170° C (150° C, ако е с вентилатор). Квадратна форма с размер 20 – 22 см се намазва с масло и се слага хартия за печене на дъното и по стените.

  • 2.

    Нарязаното на кубчета масло и черният шоколад се слагат в огнеупорна купана водна баня, докато се разтопят и се смесят добре. Дъното на купата не трябва да влиза в досег с врящата вода. Купата се дръпва от котлона и се оставя да се поохлади.

  • 3.

    В друга купа се пресяват брашното и какаото и се разбъркват, докато се смесят добре.

  • 4.

    Млечният и белият шоколад се нарязват с остър нож (или може да се ползват шоколадови копчета).

  • 5.

    В голяма купа яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване (около 3 мин.). Сместа е готова, когато е увеличила обема си почти двойно и е изсветляла.

  • 6.

    В яйчната смес се сипва охладената шоколадово-маслена смес и се разбърква леко с шпатула. Добавя се брашното с какаото и се разбърква много внимателно, само докато се обединят съставките. Трябва да се внимава сместа да не спадне.

  • 7.

    Накрая се добавят млечният и белият шоколад и ядките и се разбъркват колкото да потънат и да бъдат обгърнати от сместа.

  • 8.

    Изсипва се в приготвената тава, повърхността се заглажда с гърба на супена лъжица и се пече в загрятата фурна 25 мин.

  • 9.

    Сладкишът е готов, когато отгоре хване хрупкава коричка, но отвътре консистенцията му е мека и дъвчаща.

  • 10.

    Оставя се да изстине напълно, изважда се от формата и се нарязва на квадрати.
     


Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари