На един сладкиш разстояние

Иван Александров и успешният му сладкарски бизнес в Лондон

Иван Александров

Докато в Холивуд се упражняват с многобройни и вкусни опити във филмирането на романи, които буквално галят небцето ("Шоколад", "На един черпак разстояние", "Джулия и Джулия", "Без резервация"), в Лондон българинът Иван Александров изпълнява с лекота дори и най-ексцентричните поръчки в сладкарската си работилница. Засега единственият начин да се свържете с майстора сладкар е страницата му във Facebook – Cookie's Cakes, където го открихме и ние.

Кога открихте, че притежавате талант да майсторите торти и сладкиши?

Да си призная, всичко стана малко по нежелание. Завършил съм Техникума за обществено хранене в Банкя със специалност сладкарство. Исках да попадна с моята тогавашна компания в специалност сервитьор-готвач, но учителката ми по физика, г-жа Влахова, реши да ме отдели, направи ме сладкар и ми каза: "Един ден ще ми благодариш." Е, май дойде този ден. След като завърших, се помотах една година като сервитьор, след което ми предложиха работа като сладкар. Ако си спомняте, имаше една сладкарница на бул. "Стамболийски", казваше се "Моцарт". Там сладкар беше един арабин, чието име за съжаление не помня. Учил и живял във Франция, именно той ме запали много по сладкарството. Правеше супер неща, рецептите му бяха на арабски, но дълго време не ми се доверяваше и не ми ги даваше. Явно обаче накрая видя, че ще излезе нещо от мен, и започна да ме учи на занаят. След това продължих работа в "Лучано" - доста популярна за времето си сладкарница. Спомням си опашките, преди да отворим на празниците. След "Лучано" реших, че не ми се занимава със сладкарство и смених работата, след което заминах за Дубай. Към сладкарството се върнах отново, откакто живея в Англия. Радвам се, че мога да работя тази професия именно тук. В България обикновено готвачът отговаря и за сладкарска продукция, докато тук всеки хотел или ресторант има отделна сладкарска секция. В самата нея също така отделните сладкари имат своите степени, което определя както майсторството им, така и повечето им отговорности. Затова тук човек с моята професия може да намери много повече удовлетворение, да се развие и да види, че може да върви нагоре.

От колко години живеете в Англия и кога и как се осмелихте да стартирате самостоятелния си сладкарски бизнес?

В Лондон съм от две години. Работя в Hymarket Hotel от веригата Firmdale – 5-звезден бутиков хотел, непосредствено до Националната галерия, Трафалгър скуер и повечето лондонски театри. Там освен торти правя и т.нар. Afternoon Tea, което е едно от най-любимите неща на англичаните и определено не е само пиене на чай, но и огромно поле за изява на всеки сладкар. Правя и поръчки за частни клиенти. В момента най-голямото предизвикателство за мен е да развия и усъвършенствам познанията си в декорацията. Именно тук сладкарството се превръща в изкуство. А тортите, които правя, са по-скоро като хоби, не мога да го нарека бизнес. Надявам се някой ден да стане бизнес и да се развие в малка и кокетна бутикова сладкарница.

Коя е най-ексцентричната поръчка, която сте получавали?

Беше преди доста години, когато още бях млад сладкар. Имах поръчка от жена, която организираше парти на съпруга си по случай неговата 50-годишнина. Бяха заможни хора, без ограничения в бюджета. Поиска огромна торта, от която да излезе стриптийзьорка. До този момент не знаех с какво се захващам и затова приех поръчката смело. След големи мъки и чудене как тортата да се получи, направих около 1 метър висок макет, за да може в него да се побере човек. Намерих момиче, което беше съгласно да бъде част от изненадата, и реших, че всичко е наред. В деня на изненадата макетът беше абсолютно неразпознаваем като такъв – покрит със сметана, захарни рози, като голяма сватбена торта. Момичето трябваше да влезе в тортата малко преди поднасянето, а аз да финализирам отвора. Когато влезе вътре, се оказа, че се страхува от затворени пространства и започна да изпада в истерия. Това бяха най-дългите 10 минути в живота ми. В крайна сметка изненадата мина по план, нямаше инциденти, но ми скъсаха нервите.

До каква степен се влияете от съвременните готвачи и майстори в сладкарския бранш или разчитате най-вече на собствения си нюх и инстинкт?

Във всяка професия винаги има какво да научиш. И в сладкарството е така – всеки ден излизат нови и нови неща като техники и материали. Като човек, който се занимава с това ежедневно, всичко ми е голямо предизвикателство, да пробваш и да усвоиш техниката. Има много добри сладкари, или по-скоро декоратори, на чиято работа се възхищавам и се опитвам да крада от тях, разбира се. Работата на сладкаря отчасти е вдъхновена от другите и нещо добавено от самия теб, всичко това е в голяма степен нюх.

Има ли връх сладкарското изкуство и ако да, е кой е той? Нещо като Хималаите на сладкарския бранш?

Връх няма, винаги мислиш, че си стигнал върха, но се оглеждаш и виждаш, че има и нещо друго, което е по-добро, и започваш отново. Така е и в живота – няма върхове, има стремежи към по-добро.

В добрия смисъл на думата злоупотребяват ли с вас и вашите умения вашите приятели или семейство - карат ли ви често да им угаждате на някои кулинарни капризи във формата на сладкиши?

Май има нещо такова (смее се). Непрекъснато се случва. Всяка събота се събираме семейството и роднините. В периода, в който работех в "Лучано", се превърна в традиция да нося торта на това събиране и нямаше как да пропусна да го направя. Хората от най–близкия ми кръг имат желания и се старая да им угаждам. Дори синът ми, който е на 3 години,  отваря хладилника и казва: "Тати, искам кейк." 

Клише ли е да съблазниш някого с вкусна торта? Какво бихте препоръчали в такъв случай?

Как клише? Не знам човек, който да не се изкушава при вида на някоя торта или малък десерт, особено ако е направен със стил и поднесен в подходящ случай. Според мен това винаги има успех. Последното, изключително любимо за мен нещо е включено в менюто на хотела е Salted Caramel Delight. Страхотен десерт на три слоя, с хрупкава шоколадова основа, следвана от фъстъчено масло със сметана и кафява захар и последен основен слой - гъсто избити яйца на водна баня с добавен карамел и сметана. Много пухкав и лек десерт, с вкус на фъстъчено масло и карамел, поднесен с карамелизирани банани. Няма кой да му устои.

Кои са хората, чиито блогове и профили следите, за да сте в крачка с модата в сладкарството?

Има много добри сладкари, от които направо пия със шепи, както се казва.

Свалям шапка на колегите в България, които се борят с този занаят. Никак не е лесно с материалите и продуктите. Аз самият се сблъсках с големи трудности, когато реших да изпълня няколко поръчки през последния ми престой в България. Трудно е да се намерят дори елементарни, но базисни неща, без които не можеш да работиш. От българските ми колеги съм голям фен на Sweet with Ivane и Cakes by Mina Bakalova, а от английските най-много харесвам Peggy Porscheen. Това са малка част от блоговете, които следя, но са в моя топ 10.

Захари Бахаров се пошегува във фейсбук профила си, че по-добрият Карамазов майстори торти в Англия – има ли надпревара между вас и брат ви и дали не е един истински късметлия той, че има до себе си някой, който може да сътвори истински кулинарен шедьовър в рамките на часове?

Това беше закачка между Захари и брат ми, за надпревара и дума не може да става. Той е добър в своята област, аз – в моята. Двамата се критикуваме взаимно. Аз чакам неговото мнение и одобрение за повечето от нещата, той прави същото.

Любимата ми рецепта за зимата е една шоколадова торта с портокали

Продуктите са:

За блата

250 г меко масло

250 г захар

250 г брашно

10 г бакпулвер

5 яйца

настъргани кори от 1 портокал

За сиропа

1 чаша захар

1 чаша вода

корите на 1 портокал

и сок от 1 портокал

За крема

250 мл животинска сметана (трудно се намира, може да се замени с растителна)

200 г шоколад с 55% или повече какао в него

200 г течен шоколад

сладко от портокалови кори

Начин на приготвяне:

За блата

Разбиваме до пухкаво маслото и захарта, към тях постепенно прибавяме едно след друго яйцата, като всяко  трябва да се е усвоило добре от маслото. Добавяме настърганите портокалови кори и последно брашното с бакпулвера. Печем на умерена фурна 170 градуса за 30-40 минути.

За сиропа слагаме водата да кипне. Добавяме захарта, сока от портокал и корите. Вари се 5 минути, след което оставяме сироп леко да се охлади.

За крема

Кипваме сметаната и когато е готова, я добавяме към шоколада, който предварително сме начупили на малки парчета. Бъркаме бавно, докато се получи хомогенна смес. Оставяме я в хладилника, докато се стегне. След като шоколадът и сметаната са се охладили, ги разбиваме с помоща на миксер, докато стане пухкава смес. Добавяме течния шоколад, така че да се получи шоколадов крем. Готовият блат разрязваме на три части. Първия блат сиропираме и намазваме с шоколадов крем, слагаме следващия блат, сиропираме отново и намазваме със сладкото от портокали, слагаме последния блат, сиропираме и измазване тортата с останалия шоколадов крем. За декорация може да се използва нарязан портокал или само портокалови кори.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aytep avatar :-|
    aytep
    • + 8

    Късмет и браво на учителката!

    Нередност?
  • 2
    tf avatar :-|
    tf
    • + 9

    Иван е голям пич!Работил съм с него и му пожелавам много успех и късмет...

    Нередност?
  • 3
    avgustina avatar :-|
    Avgustina
    • + 7

    Била съм в Моцарт навремето, помня я. Пожелавам много успехи на нашия сънародник! Старата приказка за занаята в случая е намерила пълно потвърждение.

    Нередност?
  • 4
    princess_x avatar :-|
    princess_x
    • - 1
    • + 5

    ''В момента най-голямото предизвикателство за мен е да развия и усъвършенствам познанията си в декорацията. Именно тук сладкарството се превръща в изкуство.''

    Сладкарството се превръща в изкуство, когато ни залива с прекрасна симфония от вкусове, а не чрез безсмиленото мачкане и 'оформяне' на НЕЯДЛИВИ фондани и други пластелино-подобни субстанции, покриващи два сухи блата, свързани с крем от хидрогенирани мазнини, каквито са масово тортите на острова.

    Иначе пожелавам на Иван да им даде да разберат на англичаните какво е истински сладкиш и торта. :)

    Нередност?
  • 5
    stantheman0327 avatar :-|
    stantheman0327
    • + 1

    Драги tf, а какво ще кажеш за жена му на Иван - че е голяма пич..а и тя ли? Sancta simplicitas!!!



    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал